śniadaniowe wrapy

Łap wrapa, zjedz w biegu!

Budzicie się rano i z przerażeniem patrzycie na zegarek. Budzik nie działa, jesteście spóźnieni. Co gorsza – cholernie głodni. Śniadaniowe wrapy z jajecznicą to przepis dla wszystkich spóźnialskich!

Najlepsze w nich jest to, że można go dowolnie modyfikować – należy jednak pamiętać, że im więcej składników – tym będzie bardziej skomplikowane, a to przecież przepis dla leniwych kucharzy.

Składniki:

– 9 jaj

– ser żółty

– wieprzowina (w tym przypadku 500g łopatki)

– 1 duża, czerwona cebula

– 1 żółta papryka

– kukurydza z puszki

– 2 pomidory

– tortille

– curry, sól, pieprz, papryka

– olej

  1. Jeśli zrobimy wszystko w odpowiedniej kolejności, nie tylko zaoszczędzimy sobie sporo czasu, ale też zachowamy maksymalną ilość smaku, jaką dadzą nam przyprawy. Zacznijmy więc od przygotowania – paprykę i cebulę kroimy w kostkę, odkładamy. Zabieramy się za mięso – na 500g mięsa, łyżka papryki, spora szczypta soli i 2 łyżeczki curry wydają się wystarczające. Przyprawioną wieprzowinę znów odstawiamy. Teraz pomidory – usuwamy środek z nasionami, kroimy, odstawiamy. Odsączamy kukurydzę. Jaja rozbijamy, przygotowując do zrobienia jajecznicy. Ser rwiemy na mniejsze części.
  2. A teraz po kolei. Mięso. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Chyba, że używacie znacznie chudszego mięsa niż ja. Gdy skończymy, przerzucamy wszystko do osobnego naczynia. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy paprykę, dolewamy łyżkę wody. Podsmażamy, gdy się zeszkli, dodajemy cebulę. Wsypujemy dwie łyżeczki pieprzu. Gdy warzywa będą gotowe, przerzucamy je do osobnego naczynia, dodajemy kukurydzę i pomidora. W ten sposób dwie części naszego dania są już gotowe.
  3. Teraz jajecznica. Na patelnię – olej. Do jaj – masło. Smażymy na mniejszym ogniu, żeby nie wyschła. Smażenie wszystkiego na jednej patelni sprawia, że nie potrzebujemy za wiele przypraw – pod koniec smażenia tylko trochę soli. No i pora na ser. Gdy jajecznica uzyska kremową konsystencję, po kolei dodajemy ser, zależnie od upodobań. Około 140g jest w sam raz, gdy sie rozpuści, jajecznica będzie gotowa. Ją również odkładamy – na patelni mogła by wyschnąć.
  4. Składamy wrapy. Rozsmarowujemy na przeciętnej wielkości tortillach dwie łyżki jajecznicy – dzięki temu nasze danie nie potrzebuje żadnego sosu. Potem mięso, warzywa. Jeśli lubicie ostre żarcie – ostrzejsze pikle, czy papryczki świetnie się tu sprawdzą. Z tej ilości powinniście uzyskać ok. 8 sztuk, które śmiało możecie zamrozić.