chicken-so-damn-good

Stripsy z kurczaka – zróbmy to lepiej!

Pożerając zawartość kolejnego już kubełka, pewnie zastanawiacie się, jak oni to robią. Sęk w tym, że to wcale nie jest takie trudne, a tu, na Kawka ENTER – zrobimy to łatwo, szybko i w naszym stylu – czyli podkręcając smak klasycznych stripsów, czyli deep-fried chicken.

Składniki:

sok z ogórków konserwowych (jego skład ma bardzo duże znaczenie dla smaku)

maślanki

500g piersi z kurczaka

mąki

słodkiej papryki mielonej

pieprzu cayenne

kurkumy

czosnku granulowanego

nasion kolendry

pieprzu kolorowego

soli, pieprzu

oleju

 

  1. Mięso kroimy w stripsy lub większą kostkę i zalewamy sokiem z ogórków. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. W takiej marynacie jest już wszystko co potrzebne, by nasz kurczak miał niespotykany smak – dlatego należy wrzucić tam też wszystkie przyprawy, które znajdziemy w słoiku.
  2. Odsączamy kurczaka i zalewamy maślanką. Od tego, jak gęsta będzie, zależeć będzie konsystencja naszego ciasta i panierki, dlatego najlepiej wybrać gęstszą. Zostawiamy mięso na 20 minut, w tym czasie przygotowujemy panierkę.
  3. W moździerzu mielimy pieprz kolorowy i nasiona kolendry – około łyżeczki każdej z przypraw. Do miski wsypujemy mąkę, najlepiej klasyczną 650-kę choć nada się każda. Na szklankę mąki dodajemy 2 łyżeczki papryki i czosnku, pół łyżeczki pieprzu cayenne i po łyżeczce kurkumy i soli. Dodajemy przyprawy z moździerza. Należy pamiętać, że przyprawy dodajemy według gustu – to przepis na łagodne kąski, które jednak delikatnie rozgrzewają. Dosypując pół łyżeczki cayenne bądź łyżeczkę płatków chilli, dopakujemy jeszcze ostrości.
  4. Rozgrzewamy olej. Kurczaka wrzucamy po kolei do mąki. Nie przyklepujemy, tylko delikatnie obtaczamy – dzięki temu powstaną łuski z panierki, jakie znamy z przepisów m.in. kurczaków KFC.
  5. Smażymy na głębokim tłuszczu. Panierka szybko się rumieni, dlatego należy uważać na temperaturę oleju – za wysoka sprawi, że nasz kurczak spali się z zewnątrz a w środku będzie surowy. Niedopieczone mięso drobiowe może być groźne dla zdrowia!kurczak-w-oleju
  6. Podajemy z sosem, który dopełni smak kurczaka. Świetnie pasuje do niego także komosa ryżowa lub frytki ze słodkich ziemniaków.